EsaHeikkinen Kiihkottomia kannanottoja maailman menosta.

Syömmekö mekin Itä-Euroopan p...kaa ?

Taas uutinen maailmalta jota ei uutisoitu Suomessa.

Huomiotani kiinnitti uutinen EU-parlamentin 17.4.2019 äänestyksestä jossa mepit päättivät äänin 464 puolesta ja 163 vastaan hyväksyä direktiivin jossa vahvistetaan eurooppalaisen kuluttajan oikeuksia.  Kuitenkin direktiivin mukaan sallitaan erilaatuisten valmisruoka- ym. elintarvikkeiden myynti  samoissa pakkauksissa  Euroopan eri maissa.  Eli samassa myyntipakkauksessa jossa on kalapuikoissa  kalaa onkin jossakin toisessa maassa vain osittain kalaa, murukahviin on lisätty sokeria ja jossakin muualla se on 100% kahvia. Tai pesuaineessa on jossakin maassa huomattavasti enemmän fosforia ja muualla taas hajusteita.  Suklaassa on vähemmän kaakaota jne, lista on loputon. 

Tuotteiden mainonta on kuitenkin Euroopanlaajuista ikäänkuin kyseessä olisi täysin samat tuotteet.

Tähän käytäntöön syyllistyvät monikansalliset valmistajat kuten esimerkiksi Nestle  joilla on tuotantoa useissa maissa. Syy on yksinkertainen, voittojen maksimointi. Asian nostivat esille Tsekin Tasavallan eu-edustajat - Tsekki on eräs näistä maista joissa myydään huonompiaatuisia tuotteita kuin esim. Saksassa.

Miten Suomi mahtaa sijoittua tälle kartalle? Olemmeko Itä-Euroopan paarialuokassa ja luulemme saavamme "parasta ykköslaatua" kuten vaikkapa Saksalaiset ? Seuraako kukaan, onko meillä kuluttajansuoja-asiamies edes tietoinen näistä käytännöistä ?

Ja vielä, miten mahtoivat Suomalaiset mepit äänestää asiassa?

Suomen valtamediaa ei asia kiinnostanut, en löytänyt yhtään uutista aiheesta.

Linkki uutiseen:

https://www.guengl.eu/european-parliament-continues-to-allow-dual-quality-products-in-the-eu/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Eikös Eu ollut ainakin alunalkaen kaupan ja teollisuuden liitto, näinollen ihmisen hyvinvointi jää taka- alalle.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kyllä näyttäisi siltä ettei meppejä kiinnosta kansalaisten hyvinvointi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jorma, EU on ihan jotain muuta kuin sinun nuoruusvuosinasi. Anteeksi, nyt sanoin väärin. Euroopan unioni syntyi v. -92. Suomessakin asiat lähti kohentumaan v. -95 Suomen liittyessä.

Onko sinulla jotain ymmärrysvaikeuksia asioiden suhteen. Suurin piirtein kaikkien muiden mielestä on suomalaisten etu, että lantrattujen juomien myynnille tulee loppu EU:n kieltäessä sen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Käy tutkimassa esimerkiksi kalapuikkojen kalapitoisuudet, muistini mukaan alhaisin oli jossain 40% luokkaa. Kalapuikot eivät tosin kuulu meidän ruokavalioon, olen vain hallunnut tarkkailla missä mennään.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Enpä ole itsekään kalapuikkojen ystävä joten en tiedä miten pitoisuus on muuttunut..

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kun nostit esille tämän asian! Onko kuitenkin tuoteselosteissa oikeat luvut vai ovatko Tsekin ja Saksan tuoteselosteet identtiset vaikka esim. kala-, suklaapitoisuus vaihtelee maittain?

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Valitettavasti tiedon puute vaivaa, en osaa sanoa miten tuoteselosteet poikkeavat toisistaan. Tsekkien protestin syynä ovat nuo yhteneväiset tuotepakkaukset joita kuluttaja ei osaa erottaa toisistaan. Meillä Suomessakaan ei ole mitään mihin verrata, pitäisi jotenkin päästä tutkimaan esim. Saksalaiskaupan hyllyjä Suomessa myytävien tuotteiden tuoteselosteet mukana.

Herää tietysti idea ostaa pelkästään kotimaista mutta mistä niistäkään tietää, kanapullien lihapitoisuus 25 %, lihapullien lihapitoisuus hädin tuskin 50%.. ja onko ne sitten valmistettu Suomessa vai jossakin muualla. Ei ole helppoa nykypäivän kuluttajalla!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ymmärsit sentään esittää tämän kuivan viileän kysymyksen. EU ei, tietenkään, ole hyväksynyt sitä, että tuoteselosteissa valehdeltaisiin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jos EU:ta ei olisi olemassa, niin Heikkinen ei olisi edes kuullut asiasta ja tuotteet olisivat kuitenkin sisällöltään erilaisia eri maissa.

Olisipa itsellänikin moinen kyky löytää uutisvirrasta aiheita, joista poimia omien luulojen tueksi...

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Näyttäisi kuitenkin asia kiinnostavan muitakin kuin itseäni. Ihmiset kun odottavat tasa- ja samanlaatuista tavaraa varsinkin kun pakkaukset ovat yksi yhteen. Jos kerran samassa paketissa myydään laadullisesti parempaa tavaraa muualla niin kuluttaja ärähtää.

Mitä tulee kykyihisi tai kyvyttömyyteesi älä sekoita niitä minuun joka uutisoi Keski-Euroopan valtioiden mobilisoimasta EU-parlamentin äänestyksestä asiantilan korjaamiseksi. Mitähän mahdat muuten tarkoittaa tuolla vihjailullasi aiheen poiminnasta omien luulojen tueksi ?

Omasta puolestani voit rypeä harhoissasi aivan vapaasti.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Heikkinen voisi ottaa tähtäimeensä Vaasan Ruispalat, jotka on leivottu eri resepteillä eri alueille Suomessa myytäviksi. Ja samana leipänä mainostetaan.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen Vastaus kommenttiin #14

Kommenttisi todistaa ettet ymmärrä yhtään mitään mistä tässä keskustelussa on kysymys joten voitatkin siis typerimmän kommentoijan tittelin. Palkinto on ylitsepursuavan runsas: Puhdas, ensiluokkainen kommentointikielto.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tuohon tuotteiden erilaatuisuuteen kun kytketään vielä pakkausten painojen vaihtelut, niin ei juuri saa selvyyttä mistä maksaa. Ja kun trendinä näyttää olevan pakkausten painon alentaminen, niin kansalaiset maksavat tuotteesta yhä enemmän huomaamattaan.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Kyllä, trendi näyttää olevan myös tämä: hinta pysyy samana mutta pakkauskoko pienenee.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Olisiko se ekoteko? Kun tavaraa on puolet vähemmän, niin kulutusvero on kaksinkertainen.

Ihan oikealla asialla muuten olet.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen Vastaus kommenttiin #12

Heh, ekoteko on nykyään se että peritään ja maksetaan veroa.. ja kiitos.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

@11.
Laitetaan tuohon "hinta pysyy samana mutta pakkauskoko pienenee" täsmennykseksi, että kilohinta nousee em. tavalla. Ja kilohinnan esittämistä kaupan hyllyissä kauppiaat vastustivat suomessa viimeiseen asti aikoinaan. Nyt kilohinnat ovat näkyvissä mutta pienemmällä fontilla kuin yksittäisen pakkauksen hinta. Mutta yhtä kaikki meitä kuluttajia halutaan viilata linssiin kun päätämme ostoksesta kaupan hyllyn ääressä.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen Vastaus kommenttiin #20

Niinpä, kauppa se on joka kannattaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #27

@27
Aikoinaan nikkaroin tietokantaa johon talletetaan elintarvikkeita eri valmistajilta sisältäen niiden hinnat ja koostumukset. Mutta juttu kaatui lopulta siihen, että olisi tullut luetteloida kaikki mahdolliset aineet mitä tuote sitältää. Tuollaisen tietokannan voisi joku innokkaampi tehdä ihan julkiseen käyttöön - jos kauppiaat eivät sitä vastusta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kuluttajan kannattaa olla valveutunut, vertailla tuotteita ja äänestää jaloillaan.

Kävipä äskettäin sellainen järkyttävä tapahtuma, että hammastahantuubistani loppui tahna. Muovisen runkorakenteen vuoksi tuubia ei voinut kääriä rullalle käytön mukaan, mistä voisi päätellä jäljelläolevan tahnan määrän. Niinpä tahna vain ykskaks loppui. Tuubin tyhjäpaino kuitenkin herätti epäluuloja, joten leikkasin tuubin kahtia. Paljastui, että tuubipakkauksessa oli "sisätasku", jossa varsinainen tahna oli, ja tämän taskun koko oli huomattavasti runkopakkausta pienempi! Puhdasta kusetusta. Vaihdoin käyttämään toisen valmistajan tuotetta. Tehkää samoin: Pakkaus auki ja vaihtoon.

Toinen esimerkki on eräs tunnettu kaakaojuomajauhevalmiste. Vuosikymmeniä sitten se maistui kaakaolta. Nykyään maku on lähempänä maissijauhoa.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen Vastaus kommenttiin #26

Kaikkea ne keksivätkin, en ole vielä älynnyt tuota hammastahnajippoa. Toki moni paketti on suuri ostettaessa ja kun sen kotona avaa onkin se puolityhjä.
Tuo kaakaojauheen maissitus tukee vahvasti Tsekin ja muiden Itä-Euroopan maiden eu-protestia.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Löytyykö eri markkinoille suunnattujen saman brändin alla myytyjen tuotteiden eroavaisuuksista jotain tutkittua tietoa? Itse olen pannut merkille monessa asiassa Suomen hiljaisen hivuttamisen entisten Itä-Blokin maiden joukkoon ja sinne maamme ei mielestäni kuulu.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Hyvä kysymys, kun huomasin tuon uutisen alkoi asia kiinnostaa itseänikin. Valitettavasti tuota tietoa ei tunnu löytyvän mistään - en edes tiedä mistä etsiä. Valmistajat tuskin mainostavat tuotteitaan Itä- ja Länsi-Euroopan tuotesarjoina. Suomalainen kaupan keskittymä jossa 2 suurta toimijaa dominoi markkinoita ja sanelee osto- ja myyntihinnat tuskin rohkaisee monikansallisia jättejä myymään priimaa Suomeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Itse olen pannut merkille monessa asiassa Suomen hiljaisen hivuttamisen entisten Itä-Blokin maiden joukkoon ja sinne maamme ei mielestäni kuulu."

Jos tätä talousmallia ajetaan niin Suomi komission kilteimpänä partiopoikana on pian Bulgarian tasolla taloudessa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Makkonen ei sitten muista millaista kuonaa Suomessa myytiin ykköslaatuna ennen EU-jäsenyyttä. Suomessakaan tehdyt tuotteet ei kelvanneet kuin itäblokkiin, eikä aina sinnekään. Eiköhän se niin ole, että jos EU:sta lähdettäisiin, ei enää mikään olisi estämässä palaamista takaisin sen aikaisiin kuluttajan laatujuhlavuosiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kun kylmäketjutekniikka kehittyy ja nopeutuu entisestään niin elintarvikkeiden tilaaminen muista unionimaista yleistyy. Ennenkaikkea se on pienituloisille siunaus mutta mukavaa myös kaikille niille jotka haluavat tavaraa jota Suomesta ei saa. Kansalaisten valinnanvapaus lisääntyy, eikä se tietenkään sovi niille poliitikoille jotka haluaisivat rajoittaa kansalaisten oikeutta päättää itsenäisesti asioistaan.

Valikoimat ovat tosin täälläkin parantuneet oleellisesti sitten 80-luvun, jolloin yksityishenkilöltä oli kielletty tuomasta tiettyjä ulkomaisia liha- ja maitojalosteita.
Sillä käytännössä suojeltiin kotimaista mafiaa ja sen pohjatonta kitaa. Haluttiin pakottaa kansalaisten ostamaan pelkästään kotimaista tuotantoa tai olemaan ilman. Monessa asiassa valinta oli helppo tehdä.

Elintarvikkeiden suhteen tilanne oli yhtä surkea ja painajaismainen kuin Venäjällä nyt. Kansalaisten oikeus päättää omista asioistaan on riistetty omien päättäjiensä taholta.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Siihen Venäjän nykyiseen tilanteeseen saattaa myös olla oma vaikutuksensa nykyisillä meidän heitä vastaan suuntaamillamme pakoitteilla ja Venäjän kiitokseksi edellisistä meitä vastaan suuntaamilla vastapakotteilla. Oltermanni kävisi kaupaksi Venäjällä, mutta palautamme parhaillamme, tunnetulla menestyksellä, Krimiä takaisin Ukrainalle osin Valion rahoilla.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/oltermanni-sal...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 22

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Valio takoo aikamoista tulosta Venäjällä sijaitsevien tehtaiden ansiosta. Se on hieno asia verrattuna aikaisempaan jolloin itse kukin meistä maksoi veroissaan vientitukia jotta pietarilainen kuluttaja saisi Oltermanninsa meitä halvemmalla.

Kun Makkonen & co tuon verovaroin tuetuin vientikuvion ensisijasuutta toivat täällä esiin niin peruskuluttajalle tuli mieleen kannattaako tuon lafkan tuotteita yleensäkään suosia.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Uskoisin etteivät Tsekki ja muut Itä-Euroopan maat keksineet vaivata eu-parlamenttia turhaan. Tämä tarkoittaa sitä että tilatessa elintarvikkeita muualta Euroopasta pitää olla todella tarkkana ettei saa sitä huonolaatuista Itä-Euroopan tavaraa. Jos tilaa vain Saksasta kuka takaa että paketissa tulee Saksan markkinoille tarkoitettua laatua?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Saankohan putinistileiman, mutta olen katsellut muutamien venäläisten nuorten ja nättien naisten videoblogeja youtubesta, missä he kertovat englanniksi, mitä venäläiset ostavat Suomesta. Tuossa yhteydessä on tullut esille, että sama länsimainen tuote on Venäjällä erilaatuinen, videotähtien mukaan huonompilaatuinen, kuin Suomessa.

Eli voisin olettaa, että Suomeen ei tule kaikkea sitä, mitä Venäjälle viedään.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Aloitin työni puolesta Venäjällä käymisen 90-luvun puolivälin paikkeilla ja näin kuinka nopeasti vanhat kivijalkojen "Produkti"-myymälät katosivat ja valtavat supermarketit nousivat eri puolille. Kerran käydessäni pietarilaisessa supermarketissa koitin etsiä venäläistä metvurstia. Kukaan ei tuntenut tuotetta mutta Suomalainen metvursti oli jo vuosikymmeniä ollut hittituote. Tuotteen juuret ovat bilateraalikaupan ajoilta jolloin Suomi yritti tarjota Neuvostoliittoon metvurstia mutta se ei kelvannut liian vähäisen lihapitoisuuden vuoksi. Lihapitoisuutta nostettiin ja tavara kelpasi. Suomen omillekin kotimarkkinoille ryhdytiin tarjoamaan "Venäläistä Metvurstia" joka on nykyään Suomessa vakiintunut kauppanimi. Kuulemma Venäjälle vietävän metvurstin suolapitoisuus on suurempi kuin Suomessa myytävän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen huomannut, että samaa punaviiniä myydään Suomen ja Espanjan kaupoissa, mutta Suomessa se on laimeampaa vain 5.5%, Espanjassa 13.5%.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Oliko kyse nimenomaan Alkon valikoimissa myytävästä viinistä? Nythän saa ruokakaupassa myydä max 5,5 % juomia, selittäisikö tämä eron?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ero johtuu juuri tästä. Tuote on säädetty Suomen kauppoihin sopivaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Heh joo, onnittelen naaman peruslukemista Heikkiselle vastattaessa. Hyvä, että kukaan ei vielä kysynyt, lukeeko siinä 5,5%:n Sangre de Toro -etiketissä 13,5%...

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen Vastaus kommenttiin #37

Vuorelalle tiedoksi se että yritän aina olla ensisijaisesti kohtelias, myöskin tuntemattomille. Toki kommentista paistoi sarkasmi mutta mahdollinen viaton halu osallistua keskusteluun oli olemassa joten toimin sen mukaan. "Naaman peruslukemat" vastattaessa paljasti sarkasmin mutta omalta osaltani en katsonut aiheelliseksi viedä keskustelua pidemmälle. Annetaan kaikkien kukkien kukkia.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Toki kansallisilla makutottumuksilla on merkitystä kun elintarvikeyritykset hakevat uusia vientimarkkinoita.
Joskus viitisentoista vuotta sitten käydessäni Venäjällä illallisella sanottiin että pöydässä oleva voi on suomalaista Valion voita. Mielestäni se ei ollut, niin erilaiselta se maistui. Ja mielestäni myös paremmalta.
Myöhemmin tutkiessani asiaa selvisi että Suomessa voi tehdään yleensä hapatetusta kermasta. Hapatus liittyy heran säilyvyyteen eli voidaan kerätä ja varastoida suurempiä määriä maitoa ennen prosessien aloitusta. Muualla maailmassa voi tehdään yleeensä tuoreesta maidosta ja kermasta jota ei tarvitse hapattaa.
Hapan Suomalaisvoi ei kelpaa venäläisille eikä muillekaan jonne Valio ja muut jalostajat vievät voita joten ne tekevät myös "tuorevoita" jota ei myydä Suomessa.
Eurooppalaista, ei-hapatettua voita saa Suomesta ainoastaan nimeltä mainitsemattomasta Saksalaisketjun myymälöistä -voi on siis valmistettu Saksassa- ja ehkä joistakin erikoismyymälöistä joista saa esim. ranskalaista President- voita. Virolainen voi on myös happamatonta.
Syy suomalaisvoin happamuuteen on kuulemma se että se "vastaa Suomalaista makutottumusta".

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

@32
"Hapan Suomalaisvoi ei kelpaa venäläisille eikä muillekaan jonne Valio ja muut jalostajat vievät voita joten ne tekevät myös "tuorevoita" jota ei myydä Suomessa."

Itse muistelen ollessani Venäjällä joskus 1991 että heidän voillaan ei juurikaan voinut paistaa. Jos nyt oikein muistan tuote oli "masla" (jotain tuonne päin) ja joka taas saattoi käydä leivän päälle paremmin kuin paistamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset