EsaHeikkinen Kiihkottomia kannanottoja maailman menosta.

Lapsipyhimystä pukkaa - Greta Thunbergista Nobel ehdokas

Greta Thunberg, ruotsalainen 16-vuotias koululainen on ehdolla tämänvuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Ilmastoaktivisti Thunberg on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta olla monessa mukana: hän aloitti ilmastokampanjoinnin elokuussa 2018 ryhtymällä koululakkoon ja istumalla valtiopäivätalon edessä Tukholmassa. Hän ilmoitti ettei aio mennä kouluun ennen 9.9.2018 Ruotsissa järjestettäviä valtiopäivävaaleja vaan vaati Ruotsin hallitusta vähentämään hilipäästöjä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Protestikyltissään hän julisti "Skolstrejk för klimatet", koululakko ilmaston puolesta. Vaalien jälkeen hän ilmoitti jatkavansa koululakkoa ja pyysi ihmisiä ympäri maailmaa liittymään hänen lakkoonsa.

Tuo mielenilmaus on kasvanut läntisessä maailmassa melkoiseksi nuorisoliikkeeksi. Monessa maassa on seurattu Thunbergin esimerkkiä jä koulunkäynnin sijaan on lähdetty osoittamaan mieltä ilmaston puolesta, mm. Helsingissä eduskuntatalon edessä viime tammikuussa.  Tulevana perjantaina koululaisten lakkoilua odotetaan n. 1660 kaupungissa 105:ssä maassa ja arvio osallistujista nousee satoihin tuhansiin oppilaisiin.

Thunberg on myös osallistunut ja puhunut YK:n ympäristökokouksessa v:n 2018 lopulla ja Davosissa tammikuussa 2019. Ehtipä Ruotsin ev.lut. kirkko, Malmössä sijaitseva Limhamnin seurakunta julistaa Thunbergin Jeesuksen Kristuksen inkarnaatioksi maan päällä. Kyynisimmät ruotsalaiset kommentoivat kirkon kannanottoa Jumalanpilkaksi ja sanoivat Gretan olevan vanhempiensa hyväksikäyttämä lapsi taloudellisten etujen saavuttamiseksi.

 

Asia herättää joitakin kysymyksiä ja huomioita:

Mitä koululaisten lakoilla on tekemistä ilmaston kanssa? Tarkoitus on ehkä hyvä mutta esim. kaiken sen keskustelun jälkeen mitä täälläkin Uuden Suomen blogeissa on ilmastosta käyty voidaan sanoa että koko asia, väite ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on vähintäänkin kyseenalainen. 

Suomalaisten koululaisten on lähinnä naurettavaa osallistua k.o. koululakkoon koska Suomihan on vapaaehtoisesti alittanut kaikki päästötavoittensa ja vieläpä itse kiristänyt niitä omalta osaltaan. Mitä suomalaiset koululaiset tekevät ilmastomielenosoituksessa? Ketä vastaan he osoittavat mieltä? 

Käsittääkseni eu-maiden koululaiset ovat innokkaimmin osallistuneet k.o. lakkoihin. Oliko niin että eu-maat ovat toimineet pontevimmin hiilidioksipäästöjen vähentämiseen tähtäävissä toimissa? Ja suurimmat päästäjät löytyvät Kiina/Intia/kehitysmaa-akselilta? Jos näin on niin miksi eu:n koululaiset tuhlaavat kallista koulunkäyntiaikaansa mokomiin tyhjänpäiväisiin mielenosoituksiin? Ja edelleen, kenelle sitä mieltä oikein osoitetaan? Eikö suurimpien päästäjien koululaisten pitäisi osoittaa mieltään hallituksiaan vastaan eikä niiden joiden hallitukset ovat olleet kilttejä ja kuuliaisia ilmasto-oppilaita?

Ja edelleen: mitä tekemistä kyseenalaisessa ilmaston puolesta mieltä osoittamisessa on Nobelin rauhanpalkinnon kanssa? 

Nobelin rauhanpalkintoa Thonbergille ehdottavat kolme Norjan sosialistisen vasemmistopuolueen kansanedustajaa.  Perusteeksi ehdokkuudelle he sanovat ilmastouhan voivan olla yksi suurimmista sotiin, konflikteihin ja pakolaisuuteen johtava syy. "Greta Thonberg on luonut kansanliikkeen jolla on suuri vaikutus rauhaan" sanovat he.

Ilmastouskovaisuus kuten kaikki uskonnot tai niihin rinnastettavat liikkeet tarvitsevat sankareita. Kukapa olisikaan paremmin sankariksi sopiva henkilö kuin 16-vuotias koululainen jonka sankarillisten ponnistusten ansiosta maapallomme pelastuu. Kirkkokin jo julistaa hänet Jeesuksen inkarnaatioksi joten hän on varmaa pyhimysainesta.

Jollakin tavalla mieleen tulee Pavlik Morozov ja hänen sankarillisuutensa josta kasvoi myytti jota Neuvostoliittoon uskovat palvoivat.

Myös ilmastouskovaisuudella rahaa takova koneisto saa uuden sankarin jonka rohkean esimerkin toivotaan kannustavan kansakuntia rauhoittamaan omaatuntoaan keventämällä kukkaroidensa nyörejä. Edellislltä esikuvilta kuten Greenpeacen yhdeltä perustajista ja ex-Pohjois-Amerikan Presidentiltä, Patrick Moorelta ja The Weather Channelin perustajalta John Colemanilta loppui usko: "Ilmastonmuutos on petkutusta ja huijausta".

Yksi asia on varma: Greta Thonbergilla on edessään loistava tulevaisuus mikäli hän jaksaa saarnata, esiintyä ja ajaa poliitikkojen ajamaa asiaa. Al Goren ympäristöasioilla rahaa tekevä imperiumi tarjonnee varman toimeeentulon.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vähän ristiriitaisia ajatuksia herättää tällainen mahdollinen lapsinobellisti.

Suuret ja vakavat asiat kuuluvat aikuisille. Lasten olisi saatava elää omaa lapsuuttaan. Heidän aikansa tulee kyllä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onks silleen että lapset eivät saa ottaa asiohin kantaa. Tai puhua heitä huolestuttavisa asioista?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #6

"Paavi Innocentius III korosti lasten saattavan jo veltostuneet aikuiset häpeään esimerkillään. Lasten hanke sai eri tahoilta runsaasti almuja ja siunauksen toivotuksia. Myös kirkonmiehiä oli mukana retkellä."

Tuohan menee yksi yhteen...:D

"Näin noin 30 000 lasta marssi Marseilleen, jossa kaksi laivuria lupasi kuljettaa heidät pyhään maahan. Lapset päätyivät kuitenkin Afrikkaan ja heidät myytiin suurin joukoin orjiksi.[1] Näin tämä alun perinkin epärealistinen hanke päätyi tuhoon. Fredrik II hirtätti kyseiset orjakauppiaat 17 vuotta myöhemmin oman ristiretkensä yhteydessä."

Kukahan olisi aikamme Fredrik, anekauppiaat on jo tunnistettu.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Hyväksikäytöltähän tämä vaikuttaa. Tämä Thunberg kärsii näet Aspergerin oireyhtymästä eli eräästä autismin muodosta. Sille on tyypillistä että jostain tietystä asiasta/aiheesta - oli mikä tahansa - tulee asperger-tapaukselle koko elämän pääsisältö täysin riippumatta siitä mikä totuus siinä asiassa/aiheessa on. On hyvin surullista että Gretan vanhemmat oikein tuputtavat lapsensa vajoamista tähän omaan sisäiseen maailmaansa. Siitä näet tuskin hyvää seuraa. Mutta taitaa näillä näyttelijävanhemmillakin vaan miljoonat pyöriä mielessä kun tietävät että tällä tienataan... Viis lapsen mielenterveydestä kunhan vaan rahaa ja kuuluisuutta saadaan?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten jo aiemmin tänään kirjoitin toiseen blogiin kommentiksi:

Eräänlainen meidän aikamme Jeanne d'Arc?

Greta Thunberg on itse sanonut, että hänellä on Aspergerin syndrooma ja siksi hän suhtautuu asioihin ykstotisemmin kuin ihmiset keskimäärin. (Tai tarkkaan ottaen kausaliteetti menee tietysti toisinpäin; diagnoosi seuraa käyttäytymisestä.)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ihan sama.

Viimeisten vuosien rauhan nobelit ovat menneet säännöllisesti ihmisille tai järjestöille, joilla ei ole ollut rauhan kanssa mitään tekemistä.

Ahtisaarikin sai Acehin rauhansopimuksen kuin Manu illallisen, kun Acehin kapinalliset huuhtoutuivat mereen tsunamin myötä. Ei ollut enää neuvotteluosapuolta. Ilman luonnonmullistusta Ahtisaari pähkäilisi edelleen asioiden paikoillaan junnaamista.

Barack Obama oli suoranainen vitsi rauhankyyhkyjen joukossa. Sitä paitsi Al Gore sai omansa jo ilmastohömpötyksillä, joten Greta-raasu tuskin palkintoa nappaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Rauhanpalkinto myönnetään tahoille, jotka ovat edistäneet tai yrittäneet edistää USA:n eli niinsanotun "läntisen arvoyhteisön" asiaa maailmassa.

Tässä lukemisen arvoinen artikkeli Ahtisaaren palkinnon taustoista:

How the Nobel Peace Prize Was Won

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Poikkeus muodostaa säännön! 2017 Nobel meni rauhanjärjestölle:

"Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa" https://yle.fi/uutiset/3-9869004

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Coren huuhaaleffa ja sen mukanaan tuoma paniikin levitys on nyt onnistunut ja sen paniikin lietsonnan "tulokselle" pitäisi antaa nobel, pahkasika elää ja voi hyvin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Kyynisimmät ruotsalaiset kommentoivat kirkon kannanottoa Jumalanpilkaksi ja sanoivat Gretan olevan vanhempiensa hyväksikäyttämä lapsi taloudellisten etujen saavuttamiseksi". Johtopäätös on tiettävästi hyvin lähellä totuutta eikä sen esittäminen edellytä edes mitään kyynisyyttä. Mutta tuollaista se laumailmiöiden lietsominen on. Moni hyötyy ja yksi luulee hyötyvänsä kun saa hetken julkisuutta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Viime aikoina on lehtien nettiversioissa näkynyt kartanolaisuuden entisestä lapsisaarnaajasta juttuja. Hänellä on maallisessa elämässä mennyt nähdäkseni ihan hyvin, ainakin yritystoiminta on menestynyt. Tosin lapsisaarnaajia oli kymmenen, eikä niistä yhdeksästä muusta ole mediassa näkynyt tietoa.
Voisiko tästä tehdä ennusteen, että ilmastouskonnon lapsisaarnaajalla on 10% mahdollisuus menestyä elämässään. Mahdollisuudet ehkä paranevat, jos hän hylkää lahkon.

Kartanolaisuudessa ei muuten panostettu koulutukseen mitenkään erityisemmin. Jos ilmastouskonto johtaa lasten koululintsaukseen, tässä on eräs yhtymäkohta.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"esim. kaiken sen keskustelun jälkeen mitä täälläkin Uuden Suomen blogeissa on ilmastosta käyty voidaan sanoa että koko asia, väite ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on vähintäänkin kyseenalainen."

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että täällä käyty keskustelu ei ihan vastaa keskustelua jota tutkijoiden välillä käydään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta.

Uuden Suomen blogeissa kommentoi myös semmoisia änkyröitä mitkä eivät tiedä onko ihminen nisäkäs, maa olevinaan litteä ja 6000v ikäinen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Onkohan tässä Nobel-ehdotuksessa innostuttu vähän liikaa?

Toki koululaiset saavat osoittaa mieltään, mutta jonkinlaista hurmosliikkeen tai muoti-ilmiön makua tässä operaatiossa on.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tarkoitus on ehkä hyvä mutta esim. kaiken sen keskustelun jälkeen mitä täälläkin Uuden Suomen blogeissa on ilmastosta käyty voidaan sanoa että koko asia, väite ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on vähintäänkin kyseenalainen."

1. Auringon aktiivisuus on laskenut ja alkaa kohta olla vastaava kuin "pikku jääkauden" aikaan.

2. Planetaaristen muutosten mukaan ilmaston pitäisi viilentyä, mennä jääkauteen

3. Hiilidioksidin tiedetään lämmittävän

4. Ihmiskunta päästää valtavasti hiilidioksidia ilmakehään.

5. Ilmaston on selvästi lämpimämpi kuin 400v sitten.

Johtopäätö olisi, että ihmiskunta tosiaankin lämmittää.

Pitäisi olla parempi selitys korkealle lämpötilalle kuin selitys myös sille milloin jääkausi alkaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Obaman saama rauhanpalkinto oli kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Tämä alittaisi senkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No on sitä hullumpaakin ehdokasta väläytelty: Donald Trumpia.

Sinänsä huvittavaa, että kaiken maailman kääkät kitisevät siitä että on se nykynuoriso kauheaa kun lakkoilee koulusta ilmastonmuutoksen vuosi. Silloin kun me oltiin nuoria ei tuommoisilla kysymyksillä päätä vaivattu. Silloin mietittiin vain sitä meneekö viina paremmin päähän kun sen vetää tyhjään mahaan. Kyllä on nykynuoriso ihan mennyt pilalle.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Voisko joku, jolla on sen ikäisiä koululaisia laittaa scannauksen tms. mitä siellä koulukirjoissa opetetaan ilmaston muutoksesta. Alkaa vahvasti epäilyttää, ettei tiedot ole ihan faktoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset